SOM voert activiteiten uit die
bijdragen aan een betere
arbeidsmarkt voor werknemers
en werkgevers in het mbo.

‘Met loopbaancoaching haal je meer uit je talenten’

Coach Marnix Hollema, geeft coaching aan mbo-docentenMarnix Holleman werkt als loopbaancoach en mobiliteitsadviseur voor een aantal MBO scholen in en rondom Breda. Hij is enthousiast over de loopbaan APK van SOM. “Loopbaancoaching gaat over zelfbewuster worden, zodat je vervolgens een juiste keuze kunt maken. Hierbij draait het om vragen als: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Drie eenvoudige maar essentiële vragen, waar mensen vaak te weinig tijd aan besteden, is mijn ervaring.”

Vraag een subsidie aan voor loopbaancoaching

Uitdaging

MBO medewerkers die bij hem aankloppen, hebben uiteenlopende vragen. Het kunnen jonge docenten zijn die vooruit willen kijken, maar ook ervaren medewerkers die op zoek zijn naar een nieuw perspectief. “De een is op zoek naar een nieuwe uitdaging in zijn of haar loopbaan, de ander zoekt een weg om kwaliteiten en talenten te ontdekken en beter te ontwikkelen. Maar de vraag kan ook zijn: welk werk past het beste bij mij? Of: reik tips aan voor een aankomend sollicitatiegesprek. Voor de beschikbare subsidie van SOM kan ik een test aanbieden in combinatie met twee gesprekken.”

Positieve psychologie

Volgens Holleman kun je de essentie van werkplezier onder andere vinden in de positieve psychologie. De kern is: weet jij wat je talenten zijn en ben je bezig die te ontwikkelen? “Met coaching leer je die talenten te ontdekken, benoemen en ontwikkelen. Je komt er zo achter waar je wel of juist geen energie in zou moeten steken. Leidinggevenden willen vaak dat je aandacht besteedt aan je verbeterpunten, maar dat kunnen ook je valkuilen zijn.”

Stormlopen

Richt je op de dingen waar je goed in bent, is zijn boodschap. “Coaching helpt je daar inzicht in te krijgen. Het werkt versterkend, je gaat je werk leuker vinden. Je komt er ook achter wat je liever niet doet en wat eigenlijk te veel tijd en energie vraagt om het je eigen te maken.” De coach onderschrijft het belang van de subsidieregeling van SOM: “Als medewerkers deze subsidie in het MBO ontdekken, kan het storm gaan lopen.”

Marnix Holleman werkt samen met coachplatform Kies de beste Coach, waar je ervaren en NOLOC gecertificeerde loopbaancoaches kunt vinden.

Voor meer gecertificeerde coaches kun je zoeken op:

Aanmelden SOM-nieuwsbrief*

*De nieuwsbrief wordt vijf keer per jaar naar je e-mailadres verzonden.