SOM voert activiteiten uit die
bijdragen aan een betere
arbeidsmarkt voor werknemers
en werkgevers in het mbo.

Aandacht voor jezelf. Dat verdien je!

Werken in het mbo levert je veel op, maar nu is het tijd voor jezelf. We hebben een aanbod voor je: ga aan de slag met een coach en maak gebruik van de subsidie van maximaal € 500,- (incl. btw). Ga direct naar de portal en vraag jouw tegemoetkoming aan. Dit kan zonder tussenkomst van je werkgever. Je kunt deze subsidie aanvragen als je in dienst bent bij een mbo-school die onder de cao mbo valt.  Deze mbo-scholen vind je in het portaal.

Pak deze kans en kies voor:

 • een loopbaan APK en/of
 • een vitaliteitscheck van je fysieke en mentale gezondheid.

Aanvragen is simpel: vraag de subsidie aan via het portal, zoek een coach en verzilver na afloop van het coachtraject je aanvraag door de factuur in te dienen. Als je een subsidieaanvraag doet, reserveren wij het bedrag voor je, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het bedrag toegekend krijgt nadat je het coachtraject volgens de voorwaarden hebt gevolgd.

Belangrijk:

 • Coachingsgesprekken: de gesprekken moeten plaatsvinden voor 15 juni 2025. Vinden de gesprekken na deze periode n plaats dan vervalt je subsidie.
 • Verzilver je aanvraag: binnen een maand na de afronding van de gesprekken upload je de factuur in Pdf-formaat in de portal. Hiervoor ontvang je van ons een mail.

Bekijk de vragen en antwoorden over de regeling.

Loopbaan APK

Met de loopbaan APK maak je de tussentijdse balans op: ga je goed in je baan, wat kan beter, hoe kijk je vooruit?

De loopbaancoach helpt je met:

 • reflecteren op je ontwikkeling
 • een keuze maken voor een opleiding/training
 • loopbaanwensen in kaart brengen bij het uitzetten van een stappenplan om je doelen te bereiken.

Vitaliteit

Coaching over vitaliteit biedt je een aanpak om te meten hoe je in je vel zit.

De leefstijl-/vitaliteitscoach helpt je met het:

 • lichamelijk, mentaal en emotioneel beter functioneren
 • verminderen van stress
 • verhogen van je energie
 • bevorderen van jouw persoonlijke groei

Deadline

Wacht niet te lang met aanvragen, SOM behandelt aanvragen op volgorde van binnenkomst. Er is ruimte voor in totaal 750 aanvragen. Hieronder staan de verschillende deadlines.

Let op!

Ben je werkzaam in het mbo en na 1 september 2023 gestart met een coachtraject (en heb je dit misschien al afgerond) en voldoe je aan de voorwaarden? Ook dan kun je de subsidie aanvragen van maximaal € 500,- (incl. BTW):

 • Check of jouw coach is aangesloten bij de NOLOC, NOBCO of OVAL. Dit kan op de factuur staan van je coach, maar je kunt het ook navragen.
 • Zoek de factuur op van je traject. Houd er rekening mee dat je het coachtraject al hebt afgerond voordat je de factuur indient.
 • Volg verder de stappen in de portal.

Vind een geschikte coach

Zoek een coach die aangesloten is bij volgende organisaties: NOLOC, NOBCO of OVAL. Coaches geven dit vaak aan op hun persoonlijke website, maar je kunt er ook op voorhand naar vragen. Aanvragen kan zonder tussenkomst van je werkgever zoals bijvoorbeeld de afdeling HRM of je teamleider.

Wil je zeker zijn van een coach die aangesloten is bij bovenstaande organisaties, zoek dan een coach via een van deze websites:

Let op: je bent vrij om te kiezen hoeveel gesprekken je wilt voeren met je coach. De maximale tegemoetkoming is echter € 500 incl. btw, hiervoor kun je ± 3 gesprekken voeren.

Voorwaarden

Je komt in aanmerking voor gesprekken met een coach indien:

 • Je in dienst bent bij een mbo-school die onder de cao mbo valt.
 • Je bereid bent om deel te nemen aan een (tussentijdse) evaluatie over het coachtraject.
 • Je deelneemt/hebt deelgenomen aan een traject bij een coach die aangesloten is bij een van de genoemde verenigingen.

Reservering aanvragen of een complete subsidieaanvraag?

Heb je nog geen coach gevonden, maar wil je zeker zijn van de subsidie? Maak dan in de portal je account aan en doe een aanvraag. Wij reserveren dan het bedrag voor je, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het bedrag toegekend krijgt als je het coachtraject volgens de voorwaarden hebt gevolgd.

Ben je het traject met je coach gestart en heb je al meerdere gesprekken gevoerd die samen de waarde hebben van € 500? Dan kan kun je een complete aanvraag indienen in de portal door een recente salarisstrook en de factuur van je coach te uploaden.

Stap 1: vraag de subsidie aan

 1. Maak een account aan in de portal.
 2. Voer jouw persoonlijke gegevens in.
 3. Maak de keuze voor de coach (vitaliteitscoach/loopbaancoach).
 4. Geef aan of je een aanvraag wilt indienen of ook al een factuur wilt uploaden om je aanvraag te verzilveren zodat de aanvraag compleet is. Dien je nog geen factuur in? Dan volgt een bevestiging van ontvangst en reserveren we € 500 subsidie voor je. Je gaat vervolgens op zoek naar een coach en rond het traject voor 15 juni 2025 af. Na afronding van het traject dien je binnen een maand de factuur in via de portal (en ga je verder vanaf stap 5)

Stap 2: maak je aanvraag compleet

 1. Bij een complete aanvraag upload je jouw recente salarisstrook (zodat we kunnen checken of je onder de cao mbo valt)
 2. Voer de gegevens in van jouw coach en geef je aan bij welke vereniging hij/zij aangesloten is (wij controleren dit) en wanneer jouw laatste gesprek heeft plaatsgevonden (dit moet voor 15 juni 2025 zijn)
 3. Upload je de factuur van jouw coach en rond de subsidieaanvraag,
 4. Je krijgt een bevestiging van ontvangst en SOM controleert jouw aanvraag.
 5. Als je aan de voorwaarden hebt voldaan, ontvang je per e-mail een beschikking van de subsidie
 6. Het aangevraagd subsidiebedrag (max. € 500 incl. btw) wordt op jouw rekening gestort.
 7. Jij geniet van nieuwe inzichten die je dankzij jouw coach hebt gekregen

Ga naar de portal en vraag jouw tegemoetkoming aan

Veelgestelde vragen en antwoorden

1) Hoe kan ik zelf checken of ik onder de cao MBO valt?
Je kunt hier checken welke MBO instellingen onder de cao vallen. Staat jouw MBO er niet tussen, dan valt deze buiten de cao en kun je geen subsidie aanvragen. Dit komt bijvoorbeeld voor als jouw school een combinatie is met vmbo. Dan valt jouw school onder de cao VO.
2) Moet ik de kosten zelf voorschieten?
Dat hangt af van het moment van indienen en de betalingstermijn van jouw coach. Wij doen er in ieder geval alles aan om de subsidie van max. € 500 (incl. BTW) zo snel mogelijk op jouw rekening te storten. Als je direct bij ontvangst van de factuur subsidie aanvraagt, bestaat er een kans dat je binnen 2 weken het geld op je rekening hebt en de factuur niet hoeft voor te schieten.
3) Wat als de kosten voor mijn coach lager zijn dan € 500 incl. BTW?
Dan krijg je maximaal het bedrag van de factuur vergoed. Als de factuur bijvoorbeeld € 425 bedraagt, krijg je een subsidie van € 425 op je rekening gestort.
4) Wat als de kosten voor mijn coach hoger zijn dan € 500 incl. BTW?
Dan krijg je maximaal het bedrag van € 500 vergoed. Als de factuur bijvoorbeeld € 535 bedraagt, krijg je een subsidie van € 500 op je rekening gestort.
5) Kan ik voor zowel een loopbaancoach als een vitaliteitscoach subsidie aanvragen?
Ja dat kan.
6) Vallen coaches aangesloten bij RBCZ of LVNT onder de subsidieregeling?
Nee. Alleen coaches die zijn gecertificeerd door de genoemde verenigingen komen in aanmerking voor subsidie.
7) Wat gebeurt er met mijn salarisstrook?
Die wordt als onderdeel van de aanvraagprocedure gecheckt. De werkgever op jouw salarisstrook moet gelijk zijn aan de door jou gekozen MBO in de portal. SOM controleert of jouw werkgever onder de cao mbo valt en gaat na of je bij de mbo-school werkzaam is, omdat SOM alleen dan de tegemoetkoming kan verstrekken.
8) Waarom moet de coach die ik kies gecertificeerd zijn?
Hiermee borgen we de kwaliteit van de in te zetten coaches.
9) Wat als mijn coach maar 1 gesprek met mij heeft gevoerd en wel € 500 factureert?
Het hangt ervan af hoeveel uur dit gesprek heeft geduurd in combinatie met het uurtarief van de gekozen coach. Heb je twijfels over de correctheid van de factuur? Neem dan contact met ons op via mdieu@sommbo.nl
10) Hoe lang duurt het vanaf het moment van aanvragen tot ik de subsidie op mijn rekening heb?
We doen er alles aan om binnen 1 week duidelijkheid te geven over jouw aanvraag (toekenning of afwijzing met onderbouwing) en de subsidie binnen 2 weken op jouw rekening te storten.
11) Tot wanneer heb ik de tijd om mijn aanvraag in te dienen?
Je kunt tot uiterlijk 15 juli 2025 je aanvraag indienen. Je traject/gesprek moet wel hebben plaatsgevonden binnen de periode van 1 september 2023 tot 15 juli 2025. Hebben de gesprekken allemaal plaatsgevonden? Wees er dan snel bij want op = op.
12) Hoe moet ik de factuur indienen?
Je kunt de factuur uploaden in de portal. Zet deze dus klaar op de computer waar je de subsidieaanvraag via de portal gaat indienen.
13) Wat zijn de voorwaarden om mee te doen?
 • Je bent in dienst bij een mbo-school die onder de cao mbo valt
 • Je bent bereid om deel te nemen aan een (tussentijdse) evaluatie over het coachtraject
 • Je neemt deel (of hebt deelgenomen) aan een traject bij een gecertificeerde coach
14) Kan mijn werkgever ook een rekening indienen?
Nee. De regeling is gericht op werknemers. Alleen werknemers kunnen een aanvraag indienen. Wel is het goed te melden dat er MBO scholen zijn die loopbaancoaches in dienst hebben die je kunt inzetten voor bijv. een loopbaantraject. De kosten hiervoor worden volledig vergoed door de werkgever. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een collega van HR/P&O.
15) Wat houdt de evaluatie over het coachtraject in?
De subsidie is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van SZW. Het ministerie stelt als vereiste dat uitgevoerde activiteiten worden geëvalueerd op deelname en kwaliteit.
16) Hoe vaak kan ik meedoen?
Je kunt 1 aanvraag indienen voor de inzet van een loopbaancoach en 1 aanvraag voor de inzet van een vitaliteitscoach.
17) Kan ik met mijn team meedoen?
Nee, aanvragen kan alleen per individu.
18) Kan ik reiskosten declareren?
Nee, de subsidie is alleen bestemd voor de kosten van gesprekken met loopbaancoaches en vitaliteitscoaches.
19) Ik heb een andere vraag, namelijk….
Stuur een mail aan mdieu@sommbo.nl
Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt met MDIEU-subsidie van het ministerie van SZW.