Werkplaats Leidinggevenden

Bent u, als leidinggevende, een onderwijskundig leider? Of biedt u vooral ondersteuning aan een resultaatverantwoordelijk team? Hoe vrij laat u dat team?
Wat doet u als teamleider bij problemen? In hoeverre geeft u het team de ruimte om zelf problemen op te lossen en waar ligt juist uw taak om problemen aan te pakken?

Herkent u deze dilemma’s in uw eigen praktijk en wilt u daar graag met collega-leidinggevenden over sparren? Dan nodigt SOM u van harte uit voor de ‘werkplaats’ voor leidinggevenden op 20 september in Utrecht. Onder het motto ‘Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan teams?’ gaan we aan de slag:

  • We verkennen de ervaren dilemma’s vanuit theorie en praktijk.
  • We benoemen verschillende handelingsperspectieven en handvatten voor uw dagelijkse praktijk.

U gaat naar huis met een keur aan gereedschappen om u en uw team de passende combinatie van sturing en ruimte te bieden.

Wanneer:
20 september 2017, van 13.00-17.30 uur incl. netwerkborrel
Waar: Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht
Voor wie: teamleiders, opleidingsmanagers en leidinggevenden van onderwijsteams in het mbo

Aanmelden

Bent u leidinggevende, opleidingsmanager of teamleider in het mbo? Dan biedt SOM u deze bijeenkomst kosteloos aan. U kunt zich hier aanmelden

Kent u leidinggevenden voor wie deze werkplaats interessant is? We nodigen u van harte uit om deze uitnodiging in uw netwerk te verspreiden.
Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met info@sommbo.nl.

Programma

13.00–14.30 Welkom en introductie
Gezamenlijke dilemmaverkenning
Interactieve verdieping: leiding geven aan teams in het mbo vanuit theorie en praktijk

Dr. Michiel de Ronde, lector Begeleidingskunde aan Hogeschool Rotterdam, heeft als interessegebied: speelruimte en eigenaarschap in organisaties creëren. Hij is medeauteur van het artikel De hiërarchie voorbij? Tien wetmatigheden over zelfsturing. De Ronde werkt al geruime tijd in het hoger beroepsonderwijs, onder meer als docent, opleidingsmanager en als projectleider van accreditatietrajecten en curriculumverandering. Hij leeft en werkt onder het motto: je maakt je iets eigen door jezelf er aan te geven.

Teamleider Marleen Michielsen van ROC West-Brabant en adviseur Joop van Waas van Perficio delen hun praktijkervaringen met teamontwikkeling en de invulling van leiderschap. Wat werkt en wat werkt minder goed?

15.00–16.30 Van dilemma naar handvatten
Welke handelingsperspectieven zijn er om dilemma’s beter te kunnen hanteren? Wat kan wanneer werken? Welke vragen kunt u stellen, welke handvatten geven houvast en/of welke werkvormen kunt u zelf uitproberen? Dat gaat u verkennen in kleinere groepen, onder begeleiding van de experts.

16.30-17.00 Hoe kunt u zelf aan de slag?
In de afronding brengen we alle ideeën van de verschillende tafels bij elkaar. We schetsen een scala aan gereedschappen die u in uw praktijk als leidinggevende kunt hanteren.

17.00 Netwerkborrel