SOM voert activiteiten uit die
bijdragen aan een betere
arbeidsmarkt voor werknemers
en werkgevers in het mbo.

Waarderend Onderzoeken: bestuderen wat werkt in plaats van wat niet werkt

Waarderend Onderzoek is een onderzoeksmethode gericht op (organisatie) ontwikkeling, en daarmee ook  een ontwikkelingsmethode. Veranderen wordt in deze benadering beschouwd als een creatieproces, niet als een probleemoplossend proces. Bij waarderend onderzoeken wordt bestudeerd wat werkt in een organisatie in plaats van wat er niet werkt.
Een organisatie wordt gezien als een sociale entiteit (‘een levend wezen’) die door de  taal en conversaties die er plaats vinden zijn eigen werkelijkheid creëert. Omdat deze werkelijkheid subjectief is, kun je hem veranderen door een nieuwe conversatie te beginnen of een nieuwe taal te introduceren.
Via de ontwikkelmethode waarderend onderzoeken ontdek je als team samen met andere betrokkenen de successen van het verleden.  Vanuit deze ervaringen bouw je door. Met de hulp van een gezamenlijke verbeelding, die wortels heeft in een positief verleden, maak je een gewenste voorstelling  van de toekomst. Op de positieve voorstelling volgt dan automatisch een positieve actie. Als resultaat heb je een krachtige analyse van de sterke punten van de organisatie, je het team,  en visie op en plannen voor  de toekomstige ontwikkeling van het team die herkenbaar is voor alle betrokkenen. Dit kan bijvoorbeeld vormkrijgen in het ‘teamontwikkelplan’.