SOM voert activiteiten uit die
bijdragen aan een betere
arbeidsmarkt voor werknemers
en werkgevers in het mbo.

Interventies dimensie ‘Afspraken over werkwijzen en procedures’

Weer zinvol vergaderen: gebruik oplossingsgericht denken en vergaderen

In een effectieve vergadering worden samen knopen doorgehakt en plannen gemaakt. Het oplossingsgerichte vergadermodel biedt steun om dit voor elkaar te krijgen. Het model bevordert oplossingsgericht denken en werken. Zo wordt het opvoeren van agendapunten voor iedereen gemakkelijk en toegankelijk en wordt vergaderen weer een zinvolle en plezierige activiteit.

Hoe werkt het?
Volgens het oplossingsgerichte vergadermodel:

Vaste agendapunten

  1. a Verslag vorige vergadering (tekstueel)
    b Mededelingen
    c Rondvraag (géén discussie)
  2. Vaststellen van de definitieve agenda (Tijd per agendapunt)

Behandeling van een agendapunt

  1. Welk(e) vraag of voorstel wil je behandelen?
  2. Wat zijn de redenen voor behandeling
  3. Wat is het doel van de behandeling (informatie / advies / besluit)
  4. Wie heeft een voorstel?
    Wat zijn de voor- en nadelen?
    Wat zijn de consequenties?
    Wie is voor en wie tegen waarom?
    Nog nieuwe/andere voorstellen?
    Nog nieuwe/andere argumenten?
    (Kies voor een vraag die van toepassing is om de voortgang er in te houden)

Besluitvorming en afhandeling

  1. Besluiten? (voortgangsbesluit)
  2. Wie is voor welk voorstel?
  3. Wanneer invoeren of wie handelt het af?
  4. Volgende agendapunt (doorgaan bij 3)

 

Tips

Tip: Tijd is kostbaar. Richt het proces daarom efficiënt in en integreer het met de dagelijkse praktijk. Zo weet u snel waar het team staat.

Maak van uw team een uitgebalanceerd en energiek team

Met WaardenManagement kunnen uw medewerkers inzicht krijgen in de eigen drijfveren en die van een ander. Zo krijgen uw teams de kans om elkaars eigenheid te erkennen, onderzoeken en waarderen. Wanneer de diversiteit tussen collega’s gewaardeerd wordt, kan dit ingezet worden voor verdere ontwikkeling van het team. Zo komt uw team verder.

WaardenManagement is gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse Professor Clare W. Graves. De theorie onderscheidt zeven verschillende drijfveren. Deze drijfveren kunnen menselijk gedrag in verschillende omstandigheden verklaren. Ze bepalen dus ook voor een groot deel hoe mensen zich op het werk gedragen.

Werken met WaardenManagement
Werken met WaardenManagement is eenvoudig. U kunt online een zorgvuldig uitgebalanceerde en gevalideerde vragenlijst invullen. De vragen corresponderen met de zeven drijfveren. De ingevulde vragenlijst wordt verwerkt tot een individueel profiel en een teamprofiel. In deze profielen worden voorkeursdrijfveren overzichtelijk in beeld gebracht. Zo ziet u direct waar u energie van krijgt of waar uw energie weg kan lekken.
waarden-intensiteit
U krijgt op deze manier informatie over medewerkers, teams en de organisatie die voorheen verborgen bleef. Zo ontdekt u zowel de kracht van teams en individuele medewerkers als de valkuilen. Door dit bespreekbaar te maken ontstaat openheid en ruimte voor reflectie: de basis voor gezamenlijke ontwikkeling.

Cultuurprofiel
Cultuur vormt een diepgeworteld, veelomvattend stelsel van krachten. Die krachten geven richting aan individueel en collectief gedrag, waarneming en denken. Het cultuurprofiel toont waar het team in kan excelleren en waar het juist geremd moet worden. Ook bij veranderingen speelt cultuur een grote rol. De groep bekijkt iedere verandering namelijk vanuit de eigen cultuur.

Het is belangrijk om te bekijken of er een match is tussen de gewenste richting of ontwikkeling en de aanwezige cultuur in uw team. Is er inderdaad een match? Dan kan er gestimuleerd en geborgd worden. Is de match tussen de cultuur en de gewenste richting er niet? Dan moet u op zoek gaan naar een manier om te overbruggen en te ontwikkelen. Het cultuurprofiel geeft hiervoor veel inzicht.

Energiematrix
De energiematrix laat zien welke energiekrachten er in uw team aanwezig zijn. Er zijn vier energieën die het team kan hebben: productief (zinzone), comfortabel (comfortzone), corrosief (hyperzone) en inert (zombiezone). Inzicht in deze energieën kan een leidraad zijn bij de sturing van het team om tot de beste resultaten te komen.

Een team dat productief en comfortabel is kan bijvoorbeeld goede stappen maken. Maar wanneer het team sterk corrosief is, moeten mensen opnieuw aangehaakt worden om zich te kunnen verbinden. Door dit inzicht kunt u gericht werken aan de teamontwikkeling: u kunt een goed pad creëren om een productief en comfortabel team te krijgen.

Drijfveren voor een optimale samenwerking
Welk gedrag vertoont een medewerker vanuit zijn drijfveren? Passen de subculturen binnen een afdeling wel bij hun taak? Hoe creëert u een uitgebalanceerd team? Al deze vragen komen aan de orde in het WaardenAssessment. Op basis van de drijfveren kunt u bouwen aan een effectief team waarin iedereen optimaal wordt ingezet, de samenwerking beter verloopt, conflicten sneller worden opgelost en de uitvoering verbeterd.

Meer informatie
Wilt u meer weten over WaardenManagement en wat de methode voor uw team kan betekenen? Kijk dan op Waardemanagent.