SOM voert activiteiten uit die
bijdragen aan een betere
arbeidsmarktvoor werknemers
en werkgevers in het mbo

Leraar van het jaar mbo 2023: Lieke Brugman

Lieke Brugman is gekozen tot mbo-docent van het jaar 2023. Zij is als docent en begeleider werkzaam op de afdeling Sport en Welzijn van het Astrum College in Velp. Brugman kreeg de prijs van demissionair minister Mariëlle Pau.

Volgens Leraar van het jaar vindt Lieke het belangrijk dat de student door het hele team gezien en gehoord wordt. Als mbo-alumnus weet ze als geen ander hoe een leraar een student in positieve zin, maar ook in negatieve zin kan beïnvloeden. En daarom zet ze zich hier voor in. Wat volgens de jury Lieke uniek maakt, is de directe koppeling tussen het welzijn van studenten en van leraren. Dit brengt ze op een overtuigende wijze naar voren.

Jury mbo

De vakjury voor het mbo bestond uit:

  • Voorzitter: Dimitri van Dillen (Leraar van het Jaar MBO 2022)
  • Jilles Veenstra, FvOv
  • Joany Krijt, MBO Utrecht
  • Andries Knol, BVMBO
  • Hans Schutte, ROC Mondriaan
  • Tamar van Gelder, Algemene Onderwijsbond (AOb)

Ambassadeurs

De titel Leraar van het Jaar wordt in vier categorieën uitgereikt: middelbaar beroepsonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en primair onderwijs. De vier winnaars zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze gedurende het jaar impact maken door op verschillende momenten het onderwijsvak te promoten en zich in te zetten voor thema’s die de kwaliteit van de beroepsgroep raken. Zij worden vaak uitgenodigd in talkshows, participeren in onderwijsdebatten met collega’s, beleidsmakers, politici op radio en TV en leveren bijdragen in onderwijsvakbladen. Zo zijn ze te gast bij de Big Improvement Day, een dag waarop traditiegetrouw positieve ontwikkelingen in onder meer het onderwijs worden belicht, en worden zij vaak als gastspreker uitgenodigd op allerlei onderwijsevents.

Voor alle 12 genomineerden geldt dat zij deze rol al bijna een jaar op zeer enthousiaste wijze invullen. De krul die de winnaars in ontvangst mochten nemen, staat dan ook symbool voor de erkenning en waardering voor alle leraren van Nederland.

Andere winnaars

De overige winnaars zijn Pieter Uittenbogaard, Sint Maartenscollege (vo), Magda Pattiiha, Bredero College (so) en Cora Posthumus, Taalcentrum Almere (po).

Over Stichting Leraren van het Jaar

Sinds 1999 wordt de verkiezing Leraar van het Jaar georganiseerd. Inmiddels is de groep van 40 Leraren van het Jaar uitgegroeid tot de Stichting Leraren van het Jaar. Deze stichting wordt bestuurd door leraren en werkt zonder middelen van derden aan de realisatie van haar doel: ambassadeur zijn voor kwalitatief leraarschap en de promotie van het vak leraar. De verkiezing Leraar van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting Leraren van het Jaar.  Kijk ook op www.lerarenvanhetjaar.nl meer informatie over de stichting en de verkiezing.

Aanmelden SOM-nieuwsbrief*

*De nieuwsbrief wordt vijf keer per jaar naar je e-mailadres verzonden.