SOM voert activiteiten uit die
bijdragen aan een betere
arbeidsmarktvoor werknemers
en werkgevers in het mbo.

Gold Impact Award voor veranderaanpak van SOM

SOM heeft een belangrijke internationale prijs gewonnen voor de veranderaanpak die zij faciliteert voor het vormgeven van strategisch gezondheidsbeleid van mbo-instellingen. De aanpak, gebaseerd op een community based veranderbeweging, is beloond met de Gold Impact Facilitation Award van de International Association of Facilitators (IAF).

De aanpak is ontwikkeld door Maaike Sauerborn, programmaleider gezondheidsbeleid van SOM en Pepijn Nicolas, facilitator van Spinner. In plaats van een traditionele overtuigingscampagne startte SOM een community based veranderbeweging: een gefaciliteerde ‘kameraadschap van heldhaftige ridders’. Prominente kenmerken:

  • Helden kiezen hun eigen pad. Met eigen ambities, startpunt, doelen en tempo.
  • Kameraadschap: deelnemers helpen elkaar i.p.v. centraal steun te krijgen.
  • Ridderschap: oudere ‘generaties’ helpen de jongere op weg.
  • Faciliterend leiderschap door SOM: in plaats van te trekken en te overtuigen biedt SOM steun aan het vergroten van de beweging door het bieden van tijd, ruimte, een team van facilitators en methoden om deelnemers te inspireren en te stimuleren om hun eigen pad te vinden en gezamenlijk een beweging op gang te brengen.

Inmiddels heeft de aanpak zich als een olievlek verspreid, maken bijna alle 65 mbo-scholen hier deel van uit en is een versterkend netwerk ontstaan van stakeholders.

Award

De IAF is een internationale organisatie die actief is in 65 landen en zich inzet voor het realiseren van krachtige en blijvende verandering. Door vernieuwende en effectieve veranderprocessen te steunen, stimuleert de IAF verandering van gedrag en denkbeelden van individuen en groepen. Elk jaar reikt de IAF een aantal prijzen uit aan baanbrekende initiatieven op het gebied van verandermanagement. Het bestuur van SOM is trots dat de aanpak op het gebied van strategisch gezondheidsmanagement in de prijzen is gevallen en hoopt dat de methode hierdoor nog breder zal worden toegepast.

Nieuwsgierig?

Sluit aan tijdens de werkconferentie ‘Samen Gezond Vooruit’ op 5 oktober in Utrecht. Meer informatie >

Aanmelden SOM-nieuwsbrief*

*De nieuwsbrief wordt vijf keer per jaar naar je e-mailadres verzonden.