Banenafspraak

Het kabinet wil dat mensen met een arbeidsbeperking zoveel mogelijk een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen. Daarom heeft zij met organisaties voor werkgevers en werknemers de banenafspraak opgesteld.

Wat houdt de banenafspraak in

Begin 2026 moeten er in totaal 125.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 banen in de overheidssector. Dit heet de banenafspraak.  Ieder jaar moeten de werkgevers zorgen voor een bepaald aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Als de werkgevers in een sector de afgesproken aantallen in een jaar niet halen, gaat de quotumregeling in (bron: Rijksoverheid).

Wat betekent de quotumregeling voor het mbo

Wil je weten hoeveel banen het mbo moet creëren? Raadpleeg dan de website van de Rijksoverheid met daarop meer informatie over de quotumregeling.

Inspiratie

Opzoek naar houvast en voorbeelden van hoe andere mbo-instellingen banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking? Bekijk diverse  praktijkvoorbeelden:

Wat kun jij doen?

  • Heb je een vacature voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt? Of wil je graag iemand aanstellen uit het doelgroepregister van het UWV? Dan kun je contact opnemen met het werkgeversservicepunt van jouw regio
  • Raadpleeg het Spoorboekje banenafspraak voor een volledig overzicht van beschikbare voorzieningen en subsidieregelingen die ingezet kunnen worden, inclusief tips hoe hiervan gebruik te maken.
  • Ga aan de slag met functiecreatie om extra banen te realiseren.
  • UWV heeft de ‘kandidatenverkenner banenafspraak’ ontwikkeld voor werkgevers en intermediairs die een kandidaat uit de doelgroep banenafspraak zoeken.